Domy z lodných kontajnerov

  • Konštrukčné výhody lodných kontajnerov
  • Ekonomické výhody stavby
  • Rýchlosť výstavby
  • Možnosť stavby bez zdĺhavého stavebného povolenia
  • Energetický certifikát s nízkymi nákladmi na vykurovanie
 
 


Robustný skelet lodného kontajnera, ktorý bol konštrukčne uspôsobený na prepravu tovaru, je ideálnym materiálom pre vytvorenie modulárneho staticky bezpečného objektu. Umožňuje objekt umiestniť nad zem, čím sa vlastník zbavuje problémov vznikajúcich pri stavbách pôsobením zemskej vlhkosti  a vzniká úspora nákladov inak nevyhnutných pre izoláciu objektu spojeného so zemou. Využitie lodných kontajnerov je ideálne pre realizáciu objektov v prostredí nestabilného podložia alebo v zátopových územiach, kde hrozia záplavy.

Veľké nákladné kontajnery sa v lodnej doprave využívajú dlhé roky. Nápad zužitkovať ich po ukončení služby na lodi ako moduly pre rodinné domy však nevznikol hneď. Prvé domy tohto typu sa vo veľkom začali montovať pred niekoľkými desiatkami rokov. Bývanie v moduloch z kontajnerov síce siaha až do obdobia po 2. svetovej vojne, no vtedy šlo len o rýchle riešenie, ako ubytovať vojakov vracajúcich sa z frontu. V 70. a 80. rokoch sa však začali montovať aj pre bežných obyvateľov, ktorí pokukovali po šetrnejších formách bývania. Na väčší boom si však museli počkať až do 21. storočia.

Výhody stavby domu z lodných kontajnerov : 

Nižšia obstarávacia cena

Najväčším lákadlom kontajnerových domov je ich cena. Lodný kontajner je predsa len menej nákladný ako murovaný dom a väčšina výdavkov sa spája iba s jeho dovozom na určené miesto a prácou, ktorú je potrebné vykonať pri montáži a následnom zariaďovaní domu. Nízka cena však môže byť klamlivá, pretože práve zariaďovanie príbytku a rekonštrukcie, ktoré si hlavne staršie lodné kontajnery vyžiadajú, môžu v konečnom dôsledku dom výrazne predražiť.

Rýchla realizácia domu

Majitelia týchto domov ocenia aj rýchlu realizáciu, ktorá iba výnimočne presiahne pár týždňov. Väčšina z celkového času realizácie je strávená prípravou základov a zariaďovaním jednotlivých modulov. Ich samotný transport na miesto bývania a následná montáž trvá iba niekoľko hodín, maximálne niekoľko dní. Rýchlosť celej realizácie závisí vždy od šikovnosti zodpovednej firmy a jej schopnosti zvládnuť všetky prípravy.

Netradičný typ príbytku

Domy z lodných kontajnerov sú vyhľadávané aj kvôli ich originalite. Napriek rekordnému nárastu ich počtu v posledných rokoch sú stále niečím novým. Ak je takýto dom v danej lokalite solitérom, popri ostatných príbytkoch v nej vynikne nielen dizajnom, ale aj celkovým konštrukčným prevedením. Obzvlášť vtedy, keď je navrhnutý z niekoľkých kontajnerových modulov, ktoré sa spájajú do podoby vytvárajúcej nepravidelný geometrický tvar.

Úsporné bývanie

Nie je náhoda, že tieto domy vyhľadávajú najmä tí, ktorí túžia po úspore za energie. Okrem obstarávacej ceny tak môžu ušetriť ďalšie peniaze, tentoraz na pravidelnej báze. Dobre izolovaný kontajnerový dom obohatený o solárne alebo iné úsporné technológie dokáže znižovať celkové mesačné náklady na energie, najmä na teplo a elektrinu.